Functiile ambalajului

Ambalajul (impreuna cu etichetele) poate indeplini mai multe functii:

= PROTECTIE: obiectele continute in pachet sunt protejate de socuri mecanice, vibratii, descarcari electrostatice, compresii, temperaturi extreme etc. Uneori este necesara o bariera contra oxigenului, vaporilor de apa s.a.
Permeabilitatea (sau mai exact impermeabilitatea) este un factor critic in designul ambalajului. Unele pachete contin dezumidificanti sau absorbanti de oxigen pentru a extinde perioada de pastrare a produselor. Atmosfera controlata (sau modificata) este de asemenea necesara in anumite ambalaje: pastreaza continutul curat, proaspat, steril chiar si mareste durata de pastrare/ consum.

Alteori este necesara o bariera interioara, pentru a separa doua materiale inainte de folosire, cum este cazul unor vopseluri, adezivi, substante medicale etc. La consumator, aceasta bariera va fi indepartata si materialele amestecate pentru uz imediat.

= GRUPARE: unele obiecte sunt grupate din ratiuni de eficienta. O suta de agrafe de birou sunt mult mai greu de manipulat decat o cutie cu o suta de agrafe. Totodata, lichidele, pulberile si materialele granulate necesita impachetare. In acelasi timp, pachetele asigura facilitarea transportului, manipularii, depozitarii, expunerii, deschiderii si re-inchiderii, utilizarii, reciclarii si indepartarii dupa folosire.

De asemenea, anumite ambalaje servesc la controlul dozajului: un pachet/ cutie/ flacon poate contine o doza precisa din substanta respectiva, adecvata unei serviri/ intrebuintari. Marfurile vrac pot fi divizate in cantitati
convenabile pentru consumul individual. Aceasta grupare ajuta si controlul inventarului (putem verifica imediat un numar de litri, kilograme, bucati etc.)

= INFORMARE si MARKETING: ambalajele si etichetele comunica modul de utilizare, transport, reciclare sau tratare a deseurilor. Mai ales in domeniul farmaceutic, alimentar, medical si chimic, anumite informatii sunt cerute expres de legislatia aferenta. Unele ambalaje si etichete sunt folosite pentru trasabilitate; multe dintre acestea includ numere de lot si coduri de bare. De asemenea, ambalajul comunica o data de expirare/ valabilitate a produsului, precum si materialul din care este confectionat (pentru usurinta reciclarii selective).

Ambalajele si etichetele incurajeaza, totodata, potentialii clienti finali spre consumul produselor respective. Designul ambalajului si, in special, grafica folosita sunt elemente importante de marketing. Cele mai multe ambalaje transmit consumatorilor mesajul si identitatea de marca a produsului.

= SECURITATE: ambalajele au un rol important in reducerea riscurilor de transport si manipulare. Proiectarea unora dintre acestea se face in ideea rezistentei la deschidere/ deterioare sau chiar cu martori de deschidere/ desigilare.

Un domeniu aparte il reprezinta ambalajele (si etichetele) anti-contrafacere. Inlocuirea/ descompletarea unor piese din interior, vanzarea fara drept a mostrelor sau deschiderea neautorizata a ambalajului individual poate fi prevenita prin aceste tipuri speciale de impachetare. Se pot utiliza materiale de autentificare sau coduri de verificare; unele ambalaje contin dispozitive antifurt, cum sunt pachete cu vopsea (in domeniul bancar), taguri RFID sau chipuri pentru supraveghere electronica, care sunt detectate la punctele de iesire din spatiul de depozitare/ expunere si necesita aparatura speciala de deactivare.

This entry was posted in Tehnica.