Cerinte

Cerinte de design pentru tiparul flexografic

Fisierele cu designul pentru Tipografie trebuie sa contina urmatoarele:

-designul final lucrat de preferinta in CorelDraw X3 (se accepta si versiuni anterioare), cu elementele vectoriale si imaginile in forma finala incluse; nu se accepta transparente si umbre realizate in CorelDraw;
-fisierele continand fonturile folosite;
-codurile culorilor Pantone folosite;
-imaginile folosite in designuri, in format PSD (Adobe Photoshop), pe layere, neflatate;
-o imagine in format .jpg (cu specificarea dimensiunilor finite intentionate) ce va folosi ca model pentru designuri, pentru a evita eventualele modificari aparute in conversia din alte formate decat .cdr.

In cazuri exceptionale se accepta si designuri lucrate in Adobe Illustrator si Macromedia Freehand, pe PC sau Mac, pastrandu-se cerintele pentru imagini. In cazul in care designurile sunt lucrate pe Mac, fonturile folosite trebuie sa fie convertite la curbe, in caz contrar trebuie trimise fonturile folosite, convertite pentru PC.

Se accepta si fisiere fara fonturi, cu toate textele convertite la curbe, insa in acest caz nu se vor putea face modificari ulterioare la text (nici macar rearanjari ale textului in pagina).

Imaginile vor avea o rezolutie minima de 300 dpi (preferabil mai mare, pentru compensarea pierderilor generate de prelucrarile necesare pentru pregatirea de tipar); in anumite cazuri speciale se vor accepta si imagini cu o rezolutie mai mica, insa rezultatul tiparului nu va fi de cea mai buna calitate, iar clientul trebuie sa fie apriori de acord cu acest lucru. Limita tehnica a sistemului de imprimare (raster) este de 3% (nu se accepta degrade-uri pana in ”albul hartiei”), iar numarul maxim de culori este de 7 (CMYK + 3 culori speciale). Inaltimea minima a caracterelor in spartura este de 4,5 puncte tipografice.

Margini: este necesara o zona de bleed de minim 1,5 mm in afara stantei de taiere, iar la interior o zona continua de culoare de 2 mm (nu se amplaseaza contururi de elemente grafice langa marginea etichetei).

Intrucat nu toate formele de design se pot tipari in conditiile de tipar flexo, regula cea mai importanta este ca clientul sa dea BT pe adaptarea de design realizata de catre Tipografie pentru orice design care vine din afara Tipografiei.

(Un exemplu foarte bun este designul realizat de agentiile de publicitate sau design, care nu cunosc conditiile de tipar flexo. Clientilor, chiar daca le place designul realizat de catre respectiva agentie, trebuie sa li se aduca la cunostinta ca designul va suferi modificari minore, dar necesare, pentru a fi tiparibil in conditii optime.)